KATEGORIER

HANDLA SÄKERT

Presentkort


LÄS VÅR BLOGGInspireras och få information och tips runt våra produkter och dess olika användningsområden!

Till bloggen

KÖPGUIDE FÖR VINKYLAR

Vilken vinkyl eller vilket vinlagringsskåp är bäst för ditt behov?

VÅRA VARUMÄRKEN

Köpguide


Välkommen till vår köpguide för vinkylar och vinlagringsskåp! Vill du läsa vår köpguide för humidorer och humidorskåp? Klicka här >>

Här försöker vi på ett enkelt sätt förklara vad ni ska tänka på innan ert köp av en vinkyl eller vinlagringsskåp. Vi kommer gå igenom fem olika sorters vinkylar, de fem gyllene reglerna vid lagring, serveringstemperaturer m.m.

5 gyllene regler för vinlagring

5 golden rules

1. Konstant temperatur

För åldring och lagring av vin ska det vara en konstant temperatur på 12 grader, då mår vinet som bäst. Variationer mellan 10-14 grader är ok. Vid servering av viner gäller dock helt andra temperaturer, och då kan det vara bra att ha flera olika temperaturzoner.

2. Inga vibrationer

Vibrationer är skadligt för vinet och därför vill man minimera dessa. Trähyllor absorberar vibrationer bättre än metall, och är därför att föredra. Det allra viktigaste är dock att kompressorn är utrustad med dämpare som gör den vibrationsfri. För serveringskylar är dock inte detta lika viktigt.

3. Inget ljus

Ljus snabbar på ett felaktigt sätt upp mognadsprocessen för viner. Därför har ett äkta vinlagringsskåp alltid en solid dörr. Vill man tvunget använda glassdörr för utseendets skull måste den vara UV-skyddad, men den riktige vinkännaren använder helt solid dörr. Ljus på insidan, som tillexempel finns i kylskåp, ska undvikas helt. Led-ljus är dock ok att använda.

4. Ingen lukt

Korken blir ofta sämre med åren, och släpper då in lukt i flaskan. Därför är det viktigt att man håller luften i vinkylen ren och fri från lukt. Det gör man bäst med ett kolfilter, men en bra cirkulation kan också vara en ok lösning.

5. Lämplig fuktighet

Vinets bouquet mognar genom en reduktionsprocess som måste vara luftfri. För att inte korken ska torka ut och börja läcka in luft, är det viktigt att vinet hålls vid en fuktighet över 50 %. En äkta vinkällare håller alltid en fuktighet mellan 50-75 %, då högre fuktighet kan skada etiketterna på vinet. Väldigt få vinkylar tar idag hand om luftfuktigheten på ett korrekt sätt. Det krävs oftast att man satsar på ett vinlagringsskåp för detta.


Serveringstemperatur samt lagringstemperatur

Det är väldigt vanligt att man blandar ihop begreppen serveringstemperatur och lagringstemperatur. Lagringstemperaturen är den temperatur som vinet mår bäst vid under en längre tid. Den är samma för alla viner närmare bestämt 12 grader, men variationer mellan 10-14 grader är helt ok. Severingstemperatur är den temperatur som vinet smakar bäst vid. Den varierar kraftigt mellan olika viner och är väldigt individuell. För lite hjälp kan man titta i schemat nedan:


5 olika sorters vinkylar

Serveringsvinkyl

Vill man ha en vinkyl för att kunna servera vinet vid rätt temperatur, är det ett serveringsskåp man ska ha. Förvaring bör dock inte ske allt för länge i den sortens vinkyl. Man behöver då inte heller ta full hänsyn till de 5 gyllene reglerna. Viktigast är här att hålla en konstant temperatur och att vibrationen är låg.

Vinlagringsskåp

Vinkylar i all ära, men vill man verkligen ha ett riktigt förvaringsskåp som tål lång förvaring och i stort sett fungerar precis som en vinkällare, bör man satsa på ett vinlagringsskåp. Ett äkta vinlagringsskåp tar full hänsyn till de 5 gyllene reglerna, konstant temperatur (12 grader), ingen lukt (kolfilter), Ingen vibration (vibrationsfri kompressor), inget ljus (solid dörr), lämplig fuktighet (lavastenar, vattentank, möjlighet till avläsning).

Multifunktionslagringsskåp

För er som vill ha både förvaring och servering, rekommenderar vi ett multifunktionsskåp. Dessa har möjlighet till fler än en temperaturzon. Ofta utnyttjar de det faktum att det är kallare längst ner i kylen än i toppen. Ofta har multifunktionsskåpen glasdörr med UV skyddat glas, vilket gör långtidsförvaringen något sämre, men ändå helt ok.

Fristående vinkyl

Den vanligaste och enklaste varianten av vinkylar är fristående. En fristående vinkyl placeras lämpligast i ett utrymme som låter värmen från vinkylen cirkulera på ett korrekt sätt - alltså inte inbyggd. Luften som försvinner ut från vinkylen måste nämligen kunna ta sig ut i rummet.

Inbyggbar vinkyl

Det finns två varianter av inbyggbara vinkylar. De som är anpassade för att ställa under bänkskivan i köket, med utblåset under sockeln, och de som är helt integrerbara. Den enkla varianten är den som ställs under bänkskivan. De är anpassade för olika bredder, och man behöver oftast bara föra in dem under bänkskivan, och sen sätta igång. Vi rekommenderar dock att satsa på ett välrennomerat märke av denna sorten, då det finns väldigt många tveksamma varianter, som egentligen inte håller måttet. De helt integrerbara byggs oftast in i nya kök, och kräver att man lämnar lite utrymme baktill och under. Snyggast och mest exklusivt blir absolut den helt integrerbara varianten.


Bygga in en inbyggbar vinkyl

Ska ni bygga in en vinkyl rekommenderar vi en som är avsedd för ändamålet. Se till att det står "inbyggbar" eller "integrerbar" någonstans i produktnamnet eller beskrivningen, och välj framförallt ett märke ni kan lita på! Så slipper ni få en vinkyl som går sönder efter 2 månader. Bygger ni in en vinkyl med utblåset under sockeln är det oftast bara att stoppa in den under diskbänken och köra igång.


Hur mycket plats runtom behövs?

För de helt inbyggbara vinkylarna behövs ingen plats alls på sidorna (gärna lite bakom dock). För de fristående vinkylarna är det rekommenderat (för att garantin ska gälla) från leverantör att ni ska ha en luftspalt på 10 cm runt kylen för att cirkuationen inte ska bli överbelastad. Detta är dock givetvis en sanning med modifikation. Om man bygger in en fristående vinkyl så rekommenderar vi att den placeras helt fritt på en sida, och att övriga sidor har minst ett utrymme på 10 cm runt om vinkylen.


Hur viktigt är märket?

Det finns produkter där märket har mindre betydelse, men just med vinkylar är det viktigt att satsa på välrennomerade märken som håller. Många märken sysslar i regel med vinkylar som en biprodukt, och är därför inte jätteduktiga på området egentligen. Det blir lätt att man köper ett kylskåp, som ser ut som en vinkyl. Många producenter idag har nämligen kylskåp som sin huvudaskliga uppgift, och bygger om sin produkt för att bli ungefär som en vinkyl. Vi kan varmt rekommendera Franska Climadiff som endast håller på med vinkylar och vinlagringsskåp. För er som verkligen vill satsa på något bra! Läs mer om våra varumärken


Hur stor vinkyl behövs?

Om du vill lagra vin kan du snabbt få ihop fler flaskor än du tror. Tänk på att det är ett långsiktigt projekt och om du ska ha 6 flaskor av varje sort springer snabbt antalet iväg. Vårt tips är att alltid köpa i ovankant av vad du har tänkt dig om du har plats för det.


Hur mäts kapaciteten av flaskor?

Kapacitetsindikationerna som tilldelas för olika typer av vinlagringsskåp/vinkylar ges i syfte att informera. De kommer att hjälpa dig att göra ditt val efter dina önskemål och det tillgängliga utrymme du har. Dessa kapaciteter är baserade på en standard flaska typ "Bordeaux 75cl tradition". I verkligheten kommer du förmodligen att samla flaskor i olika form och storlek. Av praktiska skäl är det troligt att anta att du kommer att fylla din vinkällare med ett antal flaskor strax under maximal kapacitet. Till exempel, om en vinkällare är fylld med endast Bourgogneflaskor kommer ungefär 30% färre flaskor få plats än den ursprungliga kvantiteten som beräknades för Bordeauxflaskor. En annan betydelsefull påverkan är mängden hyllor vinkällaren har ; en hylla ytterligare motsvarar en förlust på ett skikt av flaskor eller till och med två… Bli inte heller skrämd av att ett vinlagringsskåp eller multifunktionsskåp har en mycket högre kapacitet än vad ni är ute efter. Man måste ju inte fylla den till max direkt! Rekommenderat (efter lång erfarenhet), är att satsa på ett skåp som har ungefär dubbelt så hög kapacitet som ni behöver just nu. Då ger ni er själva chansen att öka ert vinintresse med tiden. Ni tar även lite höjd för det faktum att ni förmodligen inte kommer få in så många flaskor som maxkapaciteten säger.


Hur tyst vinkyl ska man ha?

Om du ska ha din vinkyl i ett rum där du ofta befinner dig är det givetvis viktigt att tänka på ljudnivån. Denna mäts i decibel och finns specificerad för respektive modell. Ett värde runt 40 dB är normalt för vinkylar. Det är dock viktigt att komma ihåg att kylenheter behöver låta litegrann då kompressorn behöver arbeta med jämna mellanrum, och inte kan göras helt tyst.


Vilka egenskaper ska min kyl ha?

Det allra viktigaste är såklart att kylen håller en jämn temperatur, det gör alla våra kylar. Vidare bör kylen var luktfri, vilket kan åstakommas med luftcirkulation, eller i bästa fall med ett aktivt kolfilter. Det är även av högsta vikt att vinerna får ligga vibrationsfritt. Ingen seriös vinkylstillverkare gör vinkylar som vibrerar, men om du vill vara på den helt säkra sidan bör du ha hyllorna gjorda av trä. Det dämpar de eventuella små vibrationer som skulle kunna finnas. Det är såklart trevligt med en dörr utåt, men dörren släpper givetvis även ljus innåt. Det finns olika sätt att komma åt problemet, där de vanligaste variatnerna är en tonad ruta eller UV-behandlad sådan. En solid dörr är dock det allra bästa.


Var kan jag ha min vinkyl?

Vinkylen måste stå i ett rum med inomhusklimat, dvs varmare än 15 grader, annars fungerar det inte. Det ska helst inte vara kraftiga svängningar i temperaturen. Det finns dock vinlagringskåp med vintersystem som gör det möjligt att ha det i kallare klimat (så lågt som 0+ grader). Med ett sådant vinlagringsskåp kan man känna sig trygg även om man har det i garaget eller källaren. Har man vinkylen i ett våtrum (bredvid tvättmaskin eller dylikt), kan kylen ibland ta upp fukt från den våta luften runtomkring. Då blir det vått inuti kylen. Återigen kan man vara trygg om man har vinterlagringssystem. Dessa enheter fungerar ändå!


Vilka ljud är normala för vinlagringsskåp och vinkylar?

Ljud är väldigt subjektivt och för vissa kan ett ljud upplevas som störande även om det för någon annan är helt normalt. Väldigt ofta är också nya ljud mycket mer påtagliga under den första tiden. Man vänjer sig efter ett tag. Det kan dock vara skönt att veta vilka ljud som är normala, så man inte behöver bekymra sig över om det är något fel. I ett vinlagringsskåp finns det två huvudsakliga sorters ljud att notera. Ett kommer från kompressorn som går igång med jämna mellanrum. Ett dovt brummande ljud vanligtvis. Det andra är från evaporatorn, och påminner om ett ubåtsljud. Detta kan variera något i styrka. För inbyggbara vinkylar är det också två sorters ljud, men då är det mest kompressorn och fläkten som ser till att vinkylen kan andas som låter. Fläkten, som även ger vinerna en bra luktfri miljö att vara i, går igång ganska frekvent. Detta är helt normalt. För fristående vinkylar är det oftast bara kompressorn som låter.


KONTAKT

Mån-Fre 09:00-17:00

010 - 10 19 283

info@hemmakompaniet.se


HUMIDOREXPERTERNA!

Vad bör du tänka på inför köpet av din humidor?
Vi hjälper dig!

Läs mer


BETALNING