KATEGORIER

HANDLA SÄKERT

Presentkort


LÄS VÅR BLOGGInspireras och få information och tips runt våra produkter och dess olika användningsområden!

KÖPGUIDE FÖR VINKYLAR

Vilken vinkyl eller vilket vinlagringsskåp är bäst för ditt behov?

VÅRA VARUMÄRKEN

Köpguide - Humidor och Humidorskåp


Välkommen till vår köpguide för humidorer och humidorskåp! Här försöker vi på ett enkelt sätt förklara vad som kan vara bra att tänka på, innan ditt köp av en humidor eller humidorskåp. Vi går igenom hur cigarrer på bästa sätt ska förvaras och vilka verktyg du behöver för att lyckas med din cigarrförvaring.


Hur ska en cigarr förvaras?

Luftfuktighet och temperatur är A och O när det kommer till förvaring och lagring av cigarrer. Den optimala lagringsmiljön för en premiumcigarr är 65-70% luftfuktighet och en temperatur på cirka 20 grader.

Vad händer med cigarren om den inte förvaras på rätt sätt?

En cigarr som förvaras fel tappar sina egenskaper fort. Om cigarren förvaras för torrt så tappar den 10 – 30 % av sin fukthalt redan inom något dygn. När cigarren är för torr finns det risk för att de små ”blåsorna” med tobakens aromämnen torkar ut varvid smaken går förlorad. Dessutom brinner cigarren fortare, vilket ger en bitter smak och varm rök. Förvarar du cigarren vid för hög fukthalt så blir problemet istället att cigarren möglar.

För att varken torka ut cigarren eller få den att börja mögla är en luftfuktighet på 65-70% alltså att föredra.


De tre komponenterna i en humidor - Låda, fuktare och hygrometer

Idag finns det mängder av humidorer på marknaden att välja bland – i mängder av olika material och design. Baskonstruktionen är dock den samma och består av en låda, en fuktare och en hygrometer (en fuktmätare).

Lådan

Själva lådan kan se ut på många olika vis, och det som oftast skiljer lådorna åt är materialvalet. Glas, metall och plast är bland de material som förekommer. Det som dock fungerar bäst ur en lagringssynpunkt är emellertid trä (och gärna spanskt cederträ). Detta då träet i humidoren mättas till samma fukthalt som cigarrerna och därmed fungerar som en buffert för fuktigheten. Lådan får alltså en bättre förutsättning att hålla en jämnare fukthalt även om man skulle lyfta på locket lite för ofta.

Fuktaren

Sist men inte minst så finns det även ett antal olika modeller av fuktare. I billigare varianter innehåller fuktaren ett material som absorberar vattnet man fyller på med. Eftersom vattnet strävar efter att mätta volymen i humidoren så skulle fukthalten alltd nå 100 % utan något som kontrollerar och reducerar fukthalten till ca 70 %. Tidigare blandade man propylenglykol i vattnet för att nå den effekten. Om humidoren levereras med en speciell "humidorvätska" så är ofta den aktiva substansen ofta propylenglykol. På senare tid har det blivit vanligare med fuktare med ett kemiskt dopat material som absorbator. Det går att beställa för en bestämd fukthalt, t.ex. 65, 70 eller 75 %. Sedan fyller man bara på med destillerat vatten.

Hygrometern

Det finns tre typer av hygrometrar (alltså fuktmätare) som är vanligare än andra. Analog bimetallhygrometer är den billigaste varianten. Ofta med en felvisning på upp till 30 % eller mer. Analog hårhygrometer har funnits sedan 1600-talet och bygger på ett syntetiskt "hår" som varierar i längd med fukthalten. Denna typen av hygrometer är ofta något mer påkostade och mer exakt i sin mätning. Numera börjar dock digitala hygrometrar bli vanligare. Prisvärda, enkla och noggranna. De dyraste varianterna, oavsett typ, brukar gå att kalibrera. Ett såkallat "salttest" kan svara på hur mycket din
hygrometer visar fel, och detta bör man egentligen göra med alla hygrometrar man ska använda för cigarrförvaring.


4 tips för hur du lyckas med din cigarrförvaring

1. Ha gärna många cigarrer i i din humidor. Dessa fungerar nämligen som en buffert som gör att en jämn fukthalt lättare behålls. En ”tom” humidor med stor fri luftmängd kommer att variera mer i fukthalt, så välj en humidor som är rätt i storlek för ditt antal cigarrer.

2. Det är helt ok att blanda olika typer av cigarrer såsom clare, manudro, oscure o.s.v. i samma humidor, de tar inte smak av varandra. Har man en tillräckligt stor humidor kan man ändå försöka gruppera samma cigarrer i samma fack för att undvika ens lite smakväxling. Smaksatta cigarrer ska man helst inte blanda i samma humidor.

3. Tänk på att en humidor inte har värme/kyl –aggregat som t.ex. en vinkyl – Ställ den alltså på en plats där temperaturen är jämn och nära 20 grader

4. Det finns myter om att man ska förvara sina cigarrer i frysen. Visst, handlar man sina cigarrer från mer "tveksamma" leverantörer på nätet så är frysen i några dygn ett sätt att ta död på ev. tobakslarver som kan gömma sig i cigarrerna. Längre förvaring torkar dock ut cigarren och kommer med säkerhet att förstöra den.

Länkar

Här hittar du vårt urval av Humidorer
Här hittar du vårt urval av Humidorskåp
Här hittar du vårt urval av Tillbehör till humidor


KONTAKT

Mån-Fre 09:00-17:00

010 - 10 19 283

info@hemmakompaniet.se


HUMIDOREXPERTERNA!

Vad bör du tänka på inför köpet av din humidor?
Vi hjälper dig!

Läs mer


BETALNING